Протипожежна техніка
являє собою ряд заходів, що попереджають виникнення пожеж та організації їх
гасіння. В кондитерському цеху організовується пожежно-сторожова охорона, а
також добровільна пожежна дружина. Згідно пожежної небезпеки усі виробництва
поділяються на п’ять категорій: А, Б, В, Г і Д.
Підприємства
громадського харчування та кондитерські цехи належать до категорії Г, тому що
пов’язані з обробкою негорючих речовин в гарячому стані, що супроводжується
виділенням променевої теплоти, іскор та полум’я.
Горищні приміщення
необхідно утримувати в чистоті і замикати на замок; ключі від горищних
приміщень повинні зберігатися у визначеному місці, доступному для одержання їх
у будь-який час доби. У горищних приміщеннях забороняється: влаштовувати
склади, архіви і т. п., зберігати будь-які речі або матеріали, особливо горючі,
за винятком віконних рам.
У підвалах
забороняється влаштовувати склади для зберігання вогненебезпечних речовин і
матеріалів, а також легкозаймистих і горючих рідин.
Для видалення пари і
продуктів згоряння в кондитерських цехах встановлюють штучну припливно-витяжну
вентиляцію. При експлуатації вентиляції необхідно своєчасно очищати її від пилу
і смолистих продуктів, так як вони можуть загорітися і запалити розташовані
поблизу легкозаймисті предмети.
Топки плит і котлів з
вогневим обігрівом виносять в спеціальні приміщення. Дверцята топок повинні
мати відбивачі, які оберігають їх поверхню від розжарювання. Не дозволяється
вигрібати гарячу золу і шлак на підлогу, для цієї мети використовується
металевий ящик.
При експлуатації
газового обладнання необхідно стежити за кранами пальників, по закінченні
роботи закривати загальний газовий кран перед лічильником.
Якщо в приміщенні
відчувається запах газу, не дозволяється включати або вимикати
електроосвітлення, вентиляцію та інші електроприлади, а також запалювати
вогонь.
При роботі на електротепловій
апаратурі для запобігання займання ізоляції при перевантаженні мережі
встановлюють плавкі запобіжники.
Всі приміщення цеху,
комори повинні мати як засіб пожежогасіння по одному вогнегаснику і одному
ящику з піском.
План евакуації
вивішується на стіні.