Протипожежні заходи в кондитерському цеху

Протипожежна техніка являє собою ряд заходів, що попереджають виникнення пожеж та організації їх гасіння. В кондитерському цеху організовується пожежно-сторожова охорона, а також добровільна пожежна дружина. Згідно пожежної небезпеки усі виробництва поділяються на п’ять категорій: А, Б, В, Г і Д.
Підприємства громадського харчування та кондитерські цехи належать до категорії Г, тому що пов’язані з обробкою негорючих речовин в гарячому стані, що супроводжується виділенням променевої теплоти, іскор та полум’я.
Горищні приміщення необхідно утримувати в чистоті і замикати на замок; ключі від горищних приміщень повинні зберігатися у визначеному місці, доступному для одержання їх у будь-який час доби. У горищних приміщеннях забороняється: влаштовувати склади, архіви і т. п., зберігати будь-які речі або матеріали, особливо горючі, за винятком віконних рам.
У підвалах забороняється влаштовувати склади для зберігання вогненебезпечних речовин і матеріалів, а також легкозаймистих і горючих рідин.
Для видалення пари і продуктів згоряння в кондитерських цехах встановлюють штучну припливно-витяжну вентиляцію. При експлуатації вентиляції необхідно своєчасно очищати її від пилу і смолистих продуктів, так як вони можуть загорітися і запалити розташовані поблизу легкозаймисті предмети.
Топки плит і котлів з вогневим обігрівом виносять в спеціальні приміщення. Дверцята топок повинні мати відбивачі, які оберігають їх поверхню від розжарювання. Не дозволяється вигрібати гарячу золу і шлак на підлогу, для цієї мети використовується металевий ящик.
При експлуатації газового обладнання необхідно стежити за кранами пальників, по закінченні роботи закривати загальний газовий кран перед лічильником.
Якщо в приміщенні відчувається запах газу, не дозволяється включати або вимикати електроосвітлення, вентиляцію та інші електроприлади, а також запалювати вогонь.
При роботі на електротепловій апаратурі для запобігання займання ізоляції при перевантаженні мережі встановлюють плавкі запобіжники.
Всі приміщення цеху, комори повинні мати як засіб пожежогасіння по одному вогнегаснику і одному ящику з піском.

План евакуації вивішується на стіні.
 

Веб-довідник "Майстер-кондитер" Template by Ipietoon Cute Blog Design and Homestay Bukit Gambang

Blogger Templates